Gratis verzending vanaf €49,-

Artrose bij hond

Helaas komt artrose bij honden relatief vaak voor. Artrose bij uw hond vaststellen is één ding. Maar wat kunt u ertegen doen? Is er een behandeling en hoe gaat deze in zijn werk? Wij informeren u graag over wat artrose precies inhoudt, aan welke symptomen u het kunt herkennen en wat de gevolgen van artrose voor uw hond kunnen zijn. Daarna leert u alles over de oplossingen en remedies die beschikbaar zijn om artrose bij honden te behandelen. De informatie rondom artrose bij honden is behoorlijk uitgebreid. U kunt snel navigeren met de onderstaande inhoudsopgave. 
 

SNEL NAVIGEREN:

 1. Wat is artrose?
 2. Wat zijn de symptomen van artrose?
 3. Hoe ontstaat artrose?
 4. Wat zijn de gevolgen van artrose?
 5. Hoe kan ik artrose klachten verminderen?
 6. Hoe kan ik artrose voorkomen?
 7. Pijnstillers voor artrose

Wat is artrose?

Artrose is een vervelende gewrichtsaandoening. Een hond met artrose heeft last van slijtage aan zijn gewrichten. Het kraakbeen wordt ruwer en minder schokbestendig. Met deze slijtage kunnen het gewricht en de kom niet meer soepel van elkaar bewegen. Als gevolg van deze aandoening kan uw viervoeter veel pijn lijden, waardoor bewegen moeilijk wordt. Artrose bij de hond lijkt op artrose bij de mens. Net als ouderen kan bij een oude hond met artrose het kraakbeen in de gewrichten gaan slijten. Hierdoor wordt er minder gewrichtsvloeistof aangemaakt, waardoor bewegen nog moeizamer gaat.
 

Symptomen van artrose bij honden

Artrose ontstaat niet van maandag op dinsdag. Het ontstaan van slijtage is een geleidelijk proces en komt vaak met de jaren. In veel gevallen begint het met 'startkreupelheid'. Dit wil zeggen dat uw hond kreupel loopt tijdens de beginperiode van bijvoorbeeld een wandeling. Aan het einde van de wandeling zullen de klachten verminderen. Wanneer serieuze problemen zich voordoen, kan uw hond dus al langer met artrose kampen. U kunt artrose bij honden herkennen aan de onderstaande symptomen. 
 

 • Uw hond loopt mank
 • Uw hond kan niet of moeilijk opstaan na een periode van rust
 • Uw hond blijft aanzienlijk langer in zijn mand liggen
 • Uw hond likt aan zijn poten
 • Uw hond hinkt met zijn achterpoot
 • Uw hond vertoont onverklaarbaar agressief gedrag
 • Uw hond blijft aanhouden blaffen of piepen
 • Uw hond eet minder dan gebruikelijk
   

Onderzoek de situatie goed

Wanneer uw hond mank begint te lopen, duidt dit mogelijk op artrose. Natuurlijk kan het om groeipijn of verkeerde voeding gaan. Toch is mank lopen vaak ook een teken dat uw hond last heeft van zijn gewrichten. Uw hond loopt mank na spelen of rennen? Onderzoek de situatie eerst goed voordat u tot actie overgaat. Misschien is uw hond net gevallen of zit er een doorn of glas in zijn poot. Uw hond loopt mank na het opstaan of hinkt met de achterpoot? Kijk goed of de achterpoot gezwollen is. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van een gescheurde kruisband. Uw hond loopt mank na slapen of rust? Of uw hond kan niet meer opstaan? Artrose leidt vaak tot stijfheid en stramheid, waardoor uw hond moeite heeft bij het opstaan. Neem bij aanhoudende klachten of als u zich zorgen maakt direct contact op met de dierenarts.

Hoe ontstaat artrose bij honden?

Artrose bij uw hond herkennen is lastig. Daarom is het altijd verstandig om een professional in te schakelen. De symptomen van artrose bij honden zijn veelzijdig. Ook de oorzaken van artrose zijn niet eenduidig. Niet alleen ouderdom speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van artrose, ook overgewicht en ontstekingen kunnen de boosdoeners zijn. Ook overbelasting van de gewrichten heeft negatieve gevolgen en kan resulteren in artrose. Misschien is uw hond kortgeleden wel in een ongeluk terecht gekomen en heeft hij sindsdien veel last van zijn gewrichten. Bij een ongeluk kan het kraakbeen in de gewrichten zodanig beschadigd raken dat uw hond artrose ontwikkelt.
 

Gevolgen van artrose

De gevolgen van artrose bij uw hond vallen min of meer samen met de artrose hond symptomen die al eerder zijn beschreven. Eigenlijk zijn al deze symptomen het gevolg van de pijn die uw viervoeter voelt. Om zijn poten zo min mogelijk te belasten gaat uw hond mank lopen. Ook de verminderde eetlust wijst op pijn. Als uw hond valt of uitglijdt, krijgt uw viervoeter een onverwachtse pijnscheut te verduren. Daarom begint hij al snel te piepen of te janken. Over het algemeen worden honden door de pijn minder actief. Een speelse en energieke hond verandert geleidelijk in een bedlegerige inactieve hond. Door het gebrek aan beweging, bestaat het risico op overgewicht. Indien nodig kunt u overschakelen op mager hondenvoer. 

Vergis artrose niet met deze kwalen

Het is niet altijd makkelijk om de diagnose artrose bij honden te stellen. Pijn in de gewrichten kan namelijk ook duiden op andere ziektes en kwalen. Een hond met artrose verdient uiteraard een andere behandeling dan een hond met een andere aandoening. Een aantal aandoeningen die tot gewrichtspijn leiden:

 • groeipijn
 • splinters in ledematen
 • heupdysplasie
 • slijtage (artrose)
 • een losse knieschijf (patella luxatie)
 • elleboogdysplasie

Bij een heupdysplasie zit de kop van het heupgewricht niet meer goed in de heupkom. Dit leidt tot erge pijn. Ook bij een elleboogdysplasie passen de botten niet meer goed in elkaar. Patella luxatie duidt op een knieschijf die regelmatig naast het gewricht schuift. Een hond met artrose heeft last van beschadigd kraakbeen, waardoor het gewricht geïrriteerd raakt en minder goed gesmeerd wordt. Hierdoor kan het kraakbeen nog verder afbrokkelen, met nog meer pijn als gevolg.

 

Artrose klachten verminderen

Artrose kan uw hond veel pijn opleveren. De aanhoudende pijnscheuten veranderen het gedrag van uw hond. Helaas is artrose niet medisch te genezen. Uw hond zal moeten leren leven met de slijtage. Natuurlijk zijn er wel een aantal maatregelen die de pijn verzachten. Naast medische pijnstillers kunt u deze veranderingen doorvoeren: 

 • Voorkom overgewicht. Dit zorgt voor extra belasting (en pijn) op de gewrichten
 • Maak regelmatig korte en rechtlijnige wandelingen
 • Vermijd onverwachte bewegingen en draaiingen
 • Laat uw hond behandelen bij een dierenfysiotherapeut


Artrose voorkomen met de juiste voeding

Artrose is een ouderdomskwaal. Dat neemt niet weg dat u preventief kunt handelen. Met speciale voeding kunt u de gewrichten van uw hond ondersteunen. Het dieet bevat een hoge dosis Omega-3 vetzuren die de kans op gewrichtsontstekingen verminderd. Andere belangrijke stoffen zijn chondroïtine, glucosamine en groenlipmossel. Dit zijn stoffen die de flexibiliteit en schokbestendigheid van het kraakbeen verbeteren. De onderstaande producten kunt u preventief gebruiken: 

Pijnstillende supplementen bij artrose

De eerder genoemde verpakkingen werken preventief tegen Artrose. Is er bij uw hond inmiddels al artrose geconstateerd? Dan is het voor u helaas te laat en moet u overschakelen op pijnbestrijding. Wij bieden een aantal supplementen die de pijn van uw hond verzachten. Deze supplementen smeren gewrichten en het kraakbeen en hebben een pijnstillende werking. We ontvangen veel lovende reacties over Primeval Gelatinaat. Deze supplementen geeft u dagelijks in combinatie met het reguliere dieet. De producten hieronder werken als pijnstiller voor artrose: 

Aan welke symptomen herken ik artrose bij mijn hond?
Artrose ontstaat niet van maandag op dinsdag. De slijtage is een geleidelijk proces door de jaren heen. De eerste symptomen worden vaak zichtbaar tijdens langere wandelingen. Kenmerkend zijn het mank lopen, scheef lopen of hinken. 
 
Wat zijn de gevolgen van artrose bij honden?
De slijtage rondom gewrichten zorgt voor pijn tijdens het bewegen. De pijn resulteert in mank lopen of minder activiteit. Daarnaast kan de pijn ook zorgen voor mentale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan blaffen of agressief gedrag. 
 
Hoe kan ik de gewrichtspijn bij mijn hond verzachten?
Er bestaat geen medicijn voor artrose. Wel bestaan er voeding en supplementen die klachten beperken en de pijn verzachten. Bekende producten zijn Primval Gelatinaat, Flexadin en Glucosamine. 

Happy One Graanvrij Hondenvoer