Gratis verzending vanaf €49,-

Nierproblemen bij honden

Nierproblemen bij honden zijn lastiger te herkennen dan meer zichtbare aandoeningen zoals artrose of huidproblemen. Heb je dus een vermoeden dat er iets met jouw hond aan de hand is? Laat dit dan gelijk controleren. Nieren hebben namelijk 5 essentiële functies. Ze filteren allereerst afvalstoffen uit het bloed, reguleren de hoeveelheid vocht in het lichaam, maken rode bloedcellen aan, gaan aderverkalking tegen en reguleren de bloeddruk. Al met al zijn ze dus erg belangrijk voor de algehele gezondheid van zowel mens als dier. Maar, welke nierproblemen zijn er nu precies en hoe kun je deze voorkomen?

Welke soorten nierproblemen zijn er?

De meest voorkomende nierproblemen bij honden zijn chronische nierinsufficiëntie en acuut nierfalen. Chronische nierinsufficiëntie houdt in dat de hond schade heeft opgelopen aan zijn nieren die langer dan 3 maanden aanhoudt of een verandering in de werking van de nieren heeft veroorzaakt. Acuut nierfalen is onder te verdelen in 3 verschillende soorten.

  • Pre-renaal nierfalen, dit treed op na hartfalen of extreme uitdroging;
  • Renaal nierfalen, hierbij zijn de nieren zelf beschadigd. Dit kan acuut of chronisch zijn;
  • Post-renaal nierfalen, dit wordt veroorzaakt door een verstopping van de urine afvoerwegen.

Nierproblemen herkennen bij honden

Bij symptomen van nierfalen bij een hond is een aardige lijst. Streept jouw hond meerdere hiervan af, ga dan naar de dokter om ergere problemen te voorkomen. Nierfalen herken je aan het overmatig urineren en drinken, verminderde eetlust met als gevolg dunner worden, weinig energie, braken, diarree en een slechte adem. Het vele drinken doet de hond tegen uitdroging. De hoeveelheid vocht wordt niet (goed) meer op peil gehouden, dus braakt de hond veel en heeft hij diarree. Om dit vochtverlies tegen te gaan wil de hond meer drinken. Door de afvalstoffen in het bloed zal de hond zich energieloos voelen en niets willen doen. Een combinatie van deze symptomen moet alle alarmbellen laten rinkelen.

Verschillende oorzaken van nierproblemen

Een aantal belangrijke oorzaken van nierproblemen zijn:

  • Bacteriële infectie in de nier zelf;
  • Nierstenen;
  • Vergiftiging, het eten van lelies of een te hoge dosering van medicijnen zijn hier een voorbeeld van;
  • Tumor;
  • Hoge bloeddruk, vaak door overgewicht
  • Ontsteking in het lichaam.

Ook kunnen nierfalen veroorzaakt worden door een erfelijke aandoening zoals PKD (Polycystic Kidney Disease).

Nierproblemen bij honden behandelen

Als jouw hond lijdt aan acuut nierfalen, wordt allereerst de oorzaak gezocht en zo snel mogelijk weggenomen. Dit doet de dierenarts na een onderzoek naar waar de oorzaak ligt. De hond wordt ook aan een infuus gelegd om de urineproductie weer op gang te brengen zodat schadelijke stoffen kunnen worden afgevoerd. Verder kun je zelf de klachten bij chronische nierproblemen verminderen door de juiste voeding te bieden en het dieet aan te vullen met supplementen die de werking van de nieren verbeterd.

Levensverwachtingen van een hond met nierproblemen

Symptomen van het eindstadium van nierfalen bij een hond kunnen zijn dat ze door de nierproblemen trillen, longontsteking krijgen of een hartinfarct. Vaak zijn dit ook de doodsoorzaken. Wanneer de hond echt aan het nierfalen zelf overlijdt zal hij eerst buiten bewustzijn raken en vervolgens in coma overlijden. Wanneer je een hond met nierfalen laat inslapen is wanneer de kwaliteit van leven slechter is dan doodgaan, of wanneer behandelen niet meer mogelijk is. Gelukkig is nierfalen te behandelen. Dusdanig dat de nieren grotendeels of soms helemaal herstellen. Met een goede behandeling kan de hond nog jaren leven. Wat verder wel aan te raden is, is het verkleinen van de kans op nierfalen door de hond bijvoorbeeld javaanse nierthee te laten drinken, of nierdruppels te gebruiken om zo de urine afvoerwegen vrij te houden. Dien deze druppels toe op aanraden van een dierenarts.

Happy One Graanvrij Hondenvoer