Gratis verzending vanaf €49,-

Verstopte anaalklieren bij hond

Problemen met de anaalklieren van uw hond kunnen zomaar ook bij uw trouwe viervoeter opduiken. Hoe stelt u vast dat uw hond inderdaad last heeft van zijn of haar anaalklieren, hoe behandelt u uw hond op de juiste manier en hoe voorkomt u toekomstige anaalklierproblemen? Wij voorzien u graag van de nodige informatie om uw hond van een lang en gelukkig leven te verzekeren. Hieronder leest u alles wat u moet weten over de anaalklieren van uw hond en hoe deze soms voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.
 

Wat zijn de anaalklieren?

Zoals de naam al suggereert zitten de anaalklieren van uw hond aan weerszijden van de anus. De anaalklieren worden ook wel anaalzakken genoemd en lopen allebei op de anus uit. In de anaalklieren wordt een zeer sterk ruikende vloeistof geproduceerd, die tegelijk met de ontlasting van uw hond naar buiten komt als deze zijn behoefte doet. Ook in het geval van plotselinge stressvolle situaties kunnen honden soms hun anaalklieren legen.

Het doel van de anaalklieren en deze vloeistof heeft vooral te maken met het sociale leven van uw hond. De sterke geur van de vloeistof dient als signaal voor andere honden in de “roedel”; door deze sterke geur samen met hun ontlasting achter te laten stellen ze dominantie vast en bakenen ze ook hun territorium af. Daarnaast worden in de anaalklieren afvalstoffen uit het stofwisselingssysteem opgevangen.

Veel honden krijgen op den duur last van hun anaalklieren. Dit komt meestal doordat deze niet goed geleegd worden. Anaalklieren kunnen hierdoor verstopt en zelfs ontstoken raken. Hieronder leest u het verschil tussen de twee aandoeningen, evenals belangrijke informatie rondom de oorzaak, symptomen, behandeling en preventie van deze problemen.

 

zelf verstopte anaalklieren bij hond legen
 

Symptomen van verstopte anaalklieren

Het legen van anaalklieren gaat meestal vanzelf. Een aantal verschillende factoren kunnen dit proces echter in de weg zitten. Wanneer het legen van de anaalklieren niet goed gaat, raken deze overvol en uiteindelijk verstopt. Anaalklieren die verstopt zitten zorgen meestal voor jeuk en irritatie in de buurt van de anus. Dit zal u dan ook merken aan het gedrag van uw hond. Veelvoorkomende symptomen van verstopte anaalklieren zijn:

  • Overmatig likken en bijten aan de anus
  • “sleetje rijden” (het achterwerk over de grond slepen)
  • Hard/ stevig aanvoelende anaalklieren
    (dit kan men aanvoelen door binnen in de endeldarm te voelen, en soms ook van de buitenkant)
     

Hoe raken anaalklieren verstopt?

Het verstopt raken van de anaalklieren kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Omdat in de meeste gevallen beide anaalklieren verstopt zitten kan hieruit geconcludeerd worden dat verstopte anaalklieren meestal veroorzaakt worden door “technische moeilijkheden”. Hieronder worden de belangrijkste oorzaken van anaalklierverstoppingen bij honden beschreven.

  • Het naar buiten werken van de ontlasting door de endeldarm oefent een zekere druk uit op de anaalklieren, waardoor ze zich legen. De meest voorkomende oorzaak van verstopte anaalklieren is dan ook te zachte ontlasting die deze benodigde druk niet uitoefent.
     
  • Te harde ontlasting kan ook voor problemen zorgen. Door te harde ontlasting verkrampt de anus, waardoor de openingen van de anaalklieren dicht worden geklemd.
     
  • Slechte voeding kan “te goed verteerbaar” zijn en niet genoeg ontlasting produceren. Teveel botmateriaal in voeding kan bovendien voor te droge en harde ontlasting zorgen.
     
  • Doorfok van honden kan bij sommige rassen voor lichamelijke afwijkingen zorgen die het legen van de anaalklieren vermoeilijken. Een voorbeeld hiervan is de cavalier, die berucht is om dit probleem.
     

Zelf anaalklieren legen bij hond

Honden die moeite hebben bij het legen van hun anaalklieren kunnen hier (letterlijk) een handje bij geholpen worden. Het legen van de anaalklieren van uw hond kunt u namelijk gemakkelijk door een dierenarts of trimmer laten doen. Indien dit niet mogelijk is kunt u het ook zelf doen. Dit is hoe u zelf de anaalklieren van uw hond leegt:

  1. Trek latex handschoenen aan en houd een aantal tissues paraat.
     
  2. Van buiten af, u zet 2 vingers op 10 voor 2 rond de anus van de hond. U pakt met uw vingers de anaalklieren van de hond vast. Maak hierna een knijpende, trekkende beweging, totdat u merkt dat de vloeistof begint te lopen.
     
  3. Van binnen uit, u doet uw wijsvinger in de anus van de hond (dit kan eventueel met een beetje glijmiddel). Uw duim zet u aan de buitenkant van de anus naast de anaalklier. U pakt de anaalklier van de hond tussen uw duim en wijsvinger en maakt een knijpende en trekkende beweging, waarna de vloeistof uit de klier komt. Vervolgens draait u uw hand 180 graden en leegt de andere klier. 

 

Verstopte anaalklieren voorkomen

Verstopte anaalklieren bij honden dienen altijd behandeld te worden door de dierenarts. De dierenarts zal de anaalklieren van uw hond voorzichtig leegknijpen. Vaak is voorkomen beter dan genezen. In dat geval zijn de Glandex supplementen een uitkomst. Door uw hond dagelijks een Glandex chew te geven, voorkomt u serieuze problemen.