Gratis verzending vanaf €49,-

Huidproblemen bij hond

Huidproblemen bij honden komen helaas vaker voor dan je zou denken. Ze worden alleen minder snel gezien, en een hond kan natuurlijk niet vertellen waar hij last van heeft. Je wil natuurlijk dat jouw hond gezond is en lekker in zijn vel zit. Daarom is het belangrijk om gelijk actie te ondernemen wanneer er sprake is van afwijkend gedrag. Laat het controleren door een specialist en lees jezelf in over verschillende mogelijke huidproblemen bij jouw hond. Op deze manier kun je op zoek gaan naar een passende oplossing.

Symptomen huidirritaties bij honden

De meest voorkomende symptomen van huidproblemen is het likken en krabben aan de huid. Hierdoor wil er ook nog wel haaruitval optreden, waardoor de hond kale plekken krijgt. Als je goed tussen de vacht kijkt waar de hond likt en krabt kun je misschien zelfs al wel zien wat er aan de hand is. Zo kan de hond bultjes met korstjes hebben, witte schilfers in de vacht, zwart of rood verkleurde plekken op de huid en eczeem. Geen van alleen zijn een pretje om te hebben, daarom moet er niet gewacht worden met het ondernemen van actie.

Verschillende oorzaken van huidproblemen bij honden

Omdat er ontzettend veel verschillende soorten huidproblemen bestaan, zijn er ook een hoop verschillende oorzaken van te vinden. De meest voorkomende zetten we voor je op een rij.

  • Problemen van binnenuit, zoals bijvoorbeeld hormonale afwijkingen, de ziekte van Cushing of een traag werkende schildklier;
  • Voedselallergie, hiervan gaat de hond vaak aan zijn poten likken en krijgt hij bultjes;
  • Parasieten, zoals mijten, vlooien en teken;
  • Schimmels en eczeem, hiervan gaat de huid ontzettend jeuken en krijgt de hond witte schilfers in de vacht;
  • Ontstekingen in de huid, deze zorgen ervoor dat er hyperpigmentatie kan optreden. De huid van de hond verkleurt dan langzaam naar zwart.

Welke lange termijn gevolgen hebben deze huidproblemen?

Veel van deze kwalen zijn in korte tijd te verhelpen met het gebruik van de juiste middelen of het aanpassen van de voeding. Bij een schurftinfectie is het echter wel belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om de parasiet uit te roeien. Schurft is een vervelende huidziekte waar de hond dus voor langere tijd last van kan hebben, houd dit goed in de gaten. Wanneer een traag werkende schildklier niet behandeld wordt zal dit leiden tot diarree, het geven van melk, zwarte verkleuring op de huid, haarverlies en ontstekingen. Ook dit is dus een oorzaak van huidproblemen waar zo snel mogelijk wat aan gedaan moet worden, want hoe langer je wacht, hoe vervelender het voor de hond wordt. De oorzaken zoals een voedselallergie, schimmel en eczeem en slechte voeding kunnen gemakkelijk verholpen en bestreden worden. Hier hangen dan ook geen nare lange termijn gevolgen aan.

Oplossingen tegen huidirritaties

Wanneer er een huidprobleem bij jouw hond geconstateerd is, is het dus belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende tips die je van de dierenarts, of na eigen onderzoek kunt aanschaffen om zo het probleem van de hond te verhelpen. Mocht het probleem van binnenuit komen dan is het belangrijk om de voeding hierop aan te passen. Je kunt kijken naar voedzamer eten; hiervoor is het wel van belang om te kijken naar welke voeding jouw hond precies nodig heeft. Deze kun je dan toedienen in de vorm van supplementen, snacks of als geheel nieuw dieet. Als het een probleem is met een externe oorzaak, zoals de komst van bacteriën of parasieten, dan kan dit vaak verholpen worden met speciale druppels, shampoo of snacks. Mocht jouw hond last hebben van eczeem of een droge huid, kijk dan eens naar een goede huidolie, voedende shampoo, spot spray of ehbo spray.

Huidproblemen in de toekomst voorkomen

Natuurlijk is het lastig om huidproblemen volledig te voorkomen, maar er zijn altijd dingen die je wel kunt doen. Tegen vlooien en teken kun je bijvoorbeeld een vlooienband kopen of onze Tickless tool. Vermeng daarnaast op dagelijkse basis zalmolie door het eten van de hond. Dit zal ervoor zorgen dat de huid en vacht van binnenuit een boost krijgen. Al met al is het bieden van voedzaam eten voor de huid belangrijk als jouw hond een gevoelige huid heeft.

Happy One Graanvrij Hondenvoer